Jak przygotować dobry kompost? Czy warto stosować bakterie kompostowe? Najlepsze sposoby na kompostowanie. 08.10.2021

Jak przygotować dobry kompost? Czy warto stosować bakterie kompostowe? Najlepsze sposoby na kompostowanie.

Jak przygotować dobry kompost? Najlepsze sposoby na kompostowanie.

 

Złota polska jesień w pełni... i chociaż zachwyca nas mnogością kolorów, niestety w ogrodnictwie to czas intensywnych prac i porządków. Resztki obumarłych roślin z rabat kwiatowych, skoszona trawa, opadłe liście czy ususzone gałęzie wymagają usunięcia. Zwłaszcza jesienią pod dostatkiem mamy tego typu odpadów roślinnych, z którymi trzeba coś przecież zrobić.

Na szczęście, nie musimy martwić się jak się ich pozbyć. Tego typu bioodpady możemy skutecznie wykorzystać do produkcji naturalnego kompostu i to z korzyścią dla środowiska oraz naszego portfela.


Dlaczego warto kompostować?

Kompostowanie to nie tylko prosty pomysł na ograniczenie i/lub pozbycie się dużej ilości odpadów organicznych, ale też świetny sposób na uzyskanie własnego, pełnowartościowego nawozu dla roślin.

Nawet mała garstka takiego kompostu zawiera około dziesięciu miliardów mikroorganizmów, co przekłada się na lepszą strukturę gleby, a także większą ilość składników odżywczych napędzających m.in. kwitnienie, czy owocowanie. Dzięki temu rośliny w Twoim ogrodzie będą rosnąć szybciej i staną się bardziej odporne na atak szkodników.

Zalet kompostowania jest wiele, a jesień to idealny moment na założenie kompostownika. Jak to zrobić? Jak kompostować?
Przeczytaj i sprawdź jakie to proste! Zapraszamy do lektury!  


Czym jest kompost?


Kompost to naturalny nawóz organiczny, który jest wytwarzany głównie z odpadów roślinnych w procesie mikrobiologicznej obróbki biomasy w warunkach tlenowych i beztlenowych.
Kompostować można niemal wszystkie odpady organiczne (wymienimy je w dalszej części), które pojawiają się w domu czy ogrodzie. Oczywiście o ile nie zawierają toksycznych substancji, czy fitopatogenów. Kompostowanie to proces naturalnego unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, który każdy z nas może, z łatwością, przeprowadzić na własnej działce lub ogrodzie.


  Dlaczego warto stosować BIO kompost? Jakie są zalety kompostowania?

 

  • Proces kompostowania pozwala uzyskać dobry i ekologiczny nawóz organiczny, bogaty w próchnicę (biohumus).
  • Powstały kompost w bezpieczny sposób wspomaga wzrost wszystkich roślin - nawozu kompostowego nie można przedawkować.
  • Powoduje rozwój mikroflory saprofitycznej, która wypiera obecne w glebie patogeny, co poprawia odporność i ogólną kondycję plonów.
  • Zawiera niezbędne składniki odżywcze, witaminy, makro i mikroelementy - bogata formuła odżywcza.
  • Poprawia pulchność i strukturę gleby, zmniejsza poziom zakwaszenia ziemi.
  • Jest nieszkodliwy dla środowiska naturalnego.
  • Zmniejsza ilości odpadów - segregujemy odpady organiczne zgodnie z zasadą Zero Waste.



Jak założyć własny kompostownik? Wybieramy najlepszy kompostownik na działkę.



Kompostownik możemy kupić gotowy lub wykonać samodzielnie np. ze starych drewnianych belek. Takie rozwiązanie jest na pewno bardzo ekonomiczne, ale również czasochłonne i na pewno mniej estetyczne.
Alternatywnie warto zainteresować się nowoczesnymi, stylizowanymi kompostownikami gotowymi, które nie tylko pozwolą szybko uzyskać naturalny nawóz, ale i uzupełniają piękna aranżacje naszego ogrodu.

Specjalne pojemniki do kompostowania GARANTIA ECO KING lub ECO MASTER są wykonane z tworzyw sztucznych, które doskonale izolują ciepło, dzięki czemu aktywność bakterii rozkładających kompost jest również możliwa w okresie chłodów (kompostowanie na chłodno), co znacznie skraca czas uzyskania kompostu.

garantia kompostownik ECO King 400l
garantia kompostownik ECO Master 450l



Czy kompostownik może wzbogacić swoją formą przydomowy ogródek? Oczywiście! Ekologiczny kompostownik GARANTIA THERMO WOOD posiada fakturę drewnianych desek i kompaktowy kształt. Poza tym, THERMO-WOOD pozwala na łatwe dozowanie resztek organicznych dzięki dzielonej klapie górnej oraz bezproblemowy dostęp do gotowego już kompostu.

Nowoczesne kompostowniki, niemieckiej marki GARANTIA zostały stworzone z materiałów o doskonałych parametrach termoizolacyjnych. Dzięki licznym otworom wentylacyjnych zapewniają prawidłowy obieg powietrza w obrębie "pryzmy kompostowej". Proces kompostowania przebiega nawet o 70% szybciej niż w kompostowniku tradycyjnym.



Zalety, dla których warto wybrać gotowy kompostownik:

  • Utrzymanie kompostu w uporządkowanej formie - pryzma kompostowa pozostaje niewidoczna dla gości w naszym ogrodzie.
  • Zastosowanie materiałów o wysokiej odporności na czynniki atmosferyczne oraz uszkodzenia mechaniczne - nadające się do recyclingu.
  • Doskonałe zabezpieczenie przed wiatrem i chłodem - wysokie parametry termoizolacyjne.
  • Dedykowany system obiegu powietrza - poszczególne otwory wentylacyjne w precyzyjny sposób napowietrzają kompost.
  • Wysoka trwałość i solidność konstrukcji - jednorazowy wydatek na lata.
  • Ciekawa forma pojemnika do kompostowania, stylizowana faktura oraz kompaktowy rozmiar.



Sprawdź dostępne kompostowniki



Jak uzyskać dobry kompost? Sposoby na kompostowanie na działce i w ogrodzie


Aby proces kompostowania przebiegał prawidłowo i uzyskać pełnowartościowy kompost, należy zadbać o odpowiednie proporcje różnorodnych składników. Tych organicznych (roślinnych i zwierzęcych) powinno być około 70-80%. Kolejne 10% to ziemia oddzielająca warstwy. Na końcu, opcjonalne zaleca się wypełnić nawozami mineralnymi i organicznymi – 10-20%.

Warto wspomnieć, ze materiał w kompostowniku należy układać warstwowo - na dnie pocięte gałęzie i grube łodygi roślin (aby ułatwić cyrkulację powietrza), następnie warstwa ziemi ogrodowej i dopiero stopniowo dokładamy odpady organiczne.
W przypadku kompostowników gotowych zaleca się umożliwienie zetknięcia się materii kompostowanej z ziemią pod kompostownikiem.


Jakie odpady można kompostować? Co można wrzucić do kompostownika?


Do kompostowania nadają się resztki organiczne, które zwykle stanowią znaczną część wytwarzanych przez nas odpadów.

W szczególności odpady roślinne, które obecnie w nadmiarze gromadzą się na naszych działkach. Są to między innymi:

  • skoszona trawa,
  • liście (rozdrobnione lub wymieszane z innymi odpadami, aby nie stanowiły zbitej masy),
  • gałęzie drzew i krzewów (najlepiej pocięte),
  • chwasty (bez nasion),
  • resztki roślin ozdobnych, warzyw i owoców (bez objawów chorób).


Odpady kuchenne takie jak:

  • resztki, obierki z warzyw i owoców (bez cytrusów),
  • skorupki jaj (najlepiej pokruszone),
  • fusy po kawie i herbacie,
  • inne odpady takie jak: papier, tektura (rozdrobniona), popiół drzewny czy ziemia doniczkowa.



Pamiętamy, aby nie dokładać do kompostownika produktów takich jak: odchody zwierzęce, resztki kuchenne (mięso, ryby, kości, nabiał), tłuszcz, zadrukowany, bielony papier, rośliny zaatakowane chorobami, skórki owoców cytrusowych czy popiołu węglowego.
Ich obecność w kompostowniku może negatywnie wpłynąć na proces kompostowania, a nawet go zahamować.


Jak przyspieszyć kompostowanie? Wybierz najlepszy środek do kompostowania.

Jak już wiemy, kompostowanie to niewątpliwie prosty i tani sposób na uzyskanie własnego nawozu i jednocześnie pozbycie się zbędnych odpadów. Niestety, wytwarzanie naturalnego kompostu wymaga trochę czasu. Na przebieg kompostowania mają wpływ warunki atmosferyczne (wilgotność oraz temperatura), rodzaj i ilość biomasy.

Na szczęście można skrócić ten okres stosując m.in. bakterie kompostowe – aktywatory kompostowania. Są to specjalne preparaty, zawierające wyselekcjonowane mikroorganizmy i enzymy, które przyspieszają rozkład materii organicznej, jednocześnie wspomagając proces kompostowania i niwelując nieprzyjemne zapachy.

Świetnym wyborem, aby uzyskać pełnowartościowy kompost w krótszym czasie jest zastosowanie aktywatora biologicznego - NeoBac BIO KOMPOST, który dodatkowo zawiera mocznik w postaci granulek – bogate źródło azotu, niezbędne do rozwoju bakterii kompostujących.


NeoBac BIO kompost bakterie do kompostowników



Sprawdź pozostałe aktywatory kompostu



Jeśli tylko przygotujesz odpowiednie warunki, kompost powstanie w zasadzie bez Twojego udziału. Warto jednak co jakiś czas zajrzeć i wesprzeć procesy zachodzące w kompostowniku.
Pamiętaj, aby poza odpowiednim ułożeniem warstw odpadów:

  • zadbać o różnorodność bioodpadów – nie dopuść, aby dominował jeden rodzaj odpadów,
  • przemieszać odpady znajdujące się w kompostowniku,
  • stosować szczepionki kompostowe – ekologiczne preparaty biologiczne,
  • rozdrabniać odpady – skróci to czas kompostowania,
  • dbać o odpowiednia wilgotność kompostu – można go podlewać wodą zmieszaną z niewielka ilością nawozu azotowego.



Gotowy kompost na jesień. Jak wykorzystać świeży kompost?

Dojrzały, dobrze przygotowany kompost poznamy po sypkiej, ciemnobrązowej barwie i jednolitej strukturze (bez fragmentów roślin). Taki nawóz jest pulchny i przyjemnie pachnie świeżą ziemią. Nieprzyjemna woń powstaje, gdy kompost jest zbyt mokry i słabo przewietrzony, najlepiej wtedy dodać suszu i go przemieszać.

Otrzymany kompost możne służyć jako warstwa ochronna, która pozwoli zachować korzystną temperaturę gleby na jesień i zimę, zmniejsza zachwaszczenie, a także wzbogaci ziemię w składniki odżywcze.

Nie ma zatem na co czekać - zaczynamy kompostowanie!