Sprawdź nasz przepis na soczyste burgery z grilla gazowego!

Burgery to świetna potrawa na grillowe przyjęcie. Hamburgery kochają niemal wszyscy. Jak przyrządzić idealnego burgera, którym zachwycimy wszystkich gości?

W dzisiejszym artykule znajdziesz bardzo szybki i smaczny przepis na domowe burgery z grilla.

Składniki do burgera z grilla:

  • 1kg mielonego mięsa wołowego,
  • bułki do hamburgerów,
  • ser cheddar,
  • ulubione dodatki (sałata, pomidor, korniszony),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sos barbecue,
  • sól, pieprz.

Jakie mięso będzie najlepsze na burgery z grilla?

Burgery domowe z grilla są bardzo smaczne, jednak bardzo ważne jest aby użyć dobrej jakości mięsa wołowego. Mięso nie może być zbyt chude, aby burgery nie były zbyt suche.

Idealna wołowina na burgery powinna zawierać ok. 20-25% tłuszczu (np. antrykot, szponder, łopatka lub rostbef). Jeżeli jest zbyt chude, można dodać nieco oliwy.

jak grillować burgery na grillu gazowym

Jak krok po kroku przygotować hamburgery z grilla gazowego?

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i formułujemy kulki o grubości ok. 2 cm i średnicy nieco większej niż wielkość naszych bułek (mięso odrobinę się skurczy podczas grillowania) – można użyć specjalnej praski aby nadać im ładny kształt. Warto pamiętać, że mięso na burgery powinno być zimne – najlepiej przechowuj je w lodówce (nie będą potem rozpadać się na ruszcie). W mięsie zrób delikatne wgłębienie – trik, aby burger nie kurczył się podczas grillowania Cebulę kroimy w cienkie piórka, doprawiamy, dodajemy ocet i cukier.

Jak już mamy przygotowane składniki bierzemy się do grillowania!

  • karmelizujemy cebulę – wrzuć pokrojone składniki na rozgrzaną patelnię na kuchence bocznej lub grilluj na stalowej brytfannie Broil King,
  • rozgrzej grilla do temperatury 250-300 stopni Celsiusza i posmaruj ruszt olejem,
  • do grillowania użyj żeliwnej płyty Broil King (mięso mielone się nie rozpadnie), możesz użyć płaską i ryflowaną stronę,
  • warto sięgnąć po specjalne akcesoria np. szeroką łopatkę do przewracania kotletów,
  • burgery grilluj po 3-4 minuty z każdej strony,
  • odpowiedni stopień wysmażenia możesz sprawdzać przy pomocy termometru do grillowania (mięso jest gotowe jak temperatura wewnętrzna przekroczy 70%),
  • na sam koniec smażenia drugiej strony mięsa połóż plaster sera cheddar, aby wzbogacić swoje danie o pyszny i ciągnący się dodatek,
  • bułki przekrój i połóż na grillu minutę przed końcem grillowania,
  • podpieczone bułki smarujemy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami (sałata, pomidor, ogórek).

Do skomponowania burgera możesz użyć ulubionych dodatków – eksperymentuj, baw się i zaskocz najbliższych.

Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!

Smacznego!