Przepis na pyszną polentę, którą przygotujesz na swoim grillu gazowym

Polenta to klasyczna włoska potrawa przygotowywana z kaszki kukurydzianej. Stanowi wyśmienite i syte uzupełnienie dla dań głównych, a także smaczną alternatywę dla ziemniaków, kaszy, ryżu czy chleba.

Można spożywać ją w postaci płynnej zaraz po ugotowaniu, jednak to grillowana polenta z rozmarynem, obsypana świeżo startym parmezanem, smakuje najwyśmieniciej. Poniżej znajdziesz przepis na ten wyjątkowy dodatek, który zachwyci miłośników grilla.

Grillowana polenta z parmezanem

Polentę pierwotnie uważano za danie wiejskie, ze względu na stosowanie tanich i łatwo dostępnych składników, jak również jej sycące właściwości.

W dzisiejszych czasach polentę spotkać można także w restauracjach. Zyskuje coraz większą popularność dzięki niezwykle prostemu i szybkiemu sposobowi przygotowania. Oto przepis na przyrządzenie pysznej polenty z grilla.

Składniki na grillowaną polentę z parmezanem:

  • 500 g kaszki kukurydzianej (błyskawicznej),
  • 2 litry wody,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • parmezan.
kukurydziana polenta z grilla gazowego

4216627442.thumbnail.jpg

Przygotowanie polenty krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach około 35 x 25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek.

Zagotuj wodę z solą na kuchence bocznej w grillu lub na kuchence w domu.

Następnie, stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą do wrzącej wody, równocześnie energicznie mieszając drewnianą łyżką.

Gotuj polentę przez około 3-5 minut.

Na koniec dodaj rozmaryn (najlepiej wcześniej zgnieć go, aby uwolnił aromaty).

Gotowaną polentę przenieś na wcześniej przygotowaną blaszkę, równomiernie rozprowadź po rogach i krawędziach, nadając jej grubość około 1-1,5 cm.

Pozostaw polentę do ostygnięcia na około godzinę.

Gdy już zastygnie, pokrój ją na kwadraty i prostokąty.

Polentę można również przygotować dzień wcześniej, pozostawiając do zastygnięcia przez noc.

Polenta prawie gotowa – czas na grillowanie!

Rozgrzej grill do temperatury około 180-200 stopni.

Najlepiej grillować polentę na stronie rynienkowej, aby powierzchnia miała większy kontakt z rusztem. Im chrupiącej skórki, tym lepiej!

Alternatywnie, można grillować ją na płycie żeliwnej, aby uzyskać równomierne przyrumienienie całej powierzchni. Układaj polentę na ruszcie lub płycie, grillując aż uzyska ładny złocisty kolor. Możesz także grillować ją jak stek, obracając 4 razy, aby uzyskać efekt pięknej kraty.

Po zdjęciu z grilla przenieś polentę na deskę lub półmisek, posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. W naszym przypadku podaliśmy polentę na talerzyku do serwowania, co ułatwiło każdemu sięgnięcie po kęs, kiedy tylko zechciał.

Smacznego!