Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego na nowo rozgorzała debata o przewadze grilla gazowego nad węglowym. Przez wiele lat w Polsce właściwie nie używano grilli innych niż węglowe, mimo że na zachodzie Europy gazowe odpowiedniki były co najmniej równie popularne. Ta tendencja od pewnego czasu ulega zmianie. Coraz świadomiej podchodzimy do tematu żywienia, a oprócz samego smaku potrawy, zwracamy także uwagę na proces jej przygotowania oraz wpływ obróbki pożywienia na środowisko (ostatnio modne jest także ekologiczne grillowanie). Wiele korzyści przemawia za wyborem grilla gazowego, dlatego jeśli właśnie rozważasz zakup, poznaj wszystkie za i przeciw.
Grill gazowy – udane grillowanie za każdym razem
Tym, co wyraźnie odróżnia grill gazowy od węglowego jest wygoda użytkowania. Do pracy gotowy jest w ciągu 5-10 minut, a Ty wcale nie musisz doglądać czy podsycać ognia. Wystarczy, że uruchomisz grill, a urządzenie samo rozgrzeje się do pożądanej temperatury – jest ona regulowana, z łatwością więc dostosujesz poziom ciepła do przyrządzanych potraw bez ryzyka, że warzywa znów spalą się na popiół, a mięso pozostanie surowe w środku.
Grill gazowy umożliwia też przygotowanie posiłku w każdych warunkach. Aby cieszyć się ulubionym daniem z grilla, nie musisz już czekać na słoneczną i bezwietrzną pogodę. Na tym jednak zalety grilli gazowych się nie kończą. Podczas grillowania nie przeszkodzi Ci zapach dymu, a szkodliwe opary nie będą szczypać oczu. Po posiłku nie czeka Cię również mozolne szorowanie rusztu ani wyrzucanie gorącego popiołu – grillowanie na gazie jest nieporównanie czystsze i mniej uciążliwe w przygotowaniu.
Czy grillowanie na gazie ma jakieś wady?
Największym, choć w zasadzie jedynym minusem grilla gazowego jest jego cena. Zdecydowanie przewyższa ona koszt zakupu, nawet lepszej jakości grilla węglowego. Nie zapominaj jednak o dodatkowych wydatkach, jakie się z tym wiążą. Podczas tradycyjnego grillowania zużywa się duże ilości węgla drzewnego lub brykietu, a kolejnym kosztem jest rozpałka. Dobrej jakości opał sporo kosztuje, a im niższa cena, tym słabszej jakości towar i tym więcej toksycznych związków uwalnia. W przypadku grilla gazowego jedynym wydatkiem jest butla gazowa. Jej cena nie przekracza kilkudziesięciu złotych, a z powodzeniem wystarczy Ci na cały sezon udanego grillowania.
Czy możliwe jest ekologiczne grillowanie?
Aby odpowiedzieć na pytanie, czy grillowanie może być eko, należy najpierw zastanowić się, jak przebiega cały proces obróbki pożywienia na grillu. Podczas przypiekania na tradycyjnym grillu węglowym potrawa ma bezpośredni kontakt z płomieniem, a nadmiar wytapiających się tłuszczy i soków skapuje na rozżarzone kawałki węgla. Wydzielają się wówczas toksyczne związki chemiczne oraz duża ilość dymu, który wdychasz przebywając w pobliżu grilla. Im gorszej jakości węgla użyjesz, tym bardziej szkodliwe opary on wytworzy. Z ekologią ma to niewiele wspólnego. Ogromną zaletą grilli gazowych jest fakt, że podczas obróbki cieplnej tłuszcze nie spalają się, ale są częściowo odparowywane (tak jak w modelach marki Broil King), a częściowo odprowadzane do specjalnych pojemników. Nie zachodzi tutaj reakcja spalania, więc toksyczne związki nie powstają, a Ty możesz cieszyć się nie tylko ekologicznym grillowaniem, ale też bogatszym smakiem i aromatem potraw.
Broil King – jakość w parze z ceną
W kategorii grilli gazowych prym wiedzie marka Broil King, której szeroka oferta pozwala na dopasowanie konkretnego modelu do Twoich potrzeb i zasobności portfela. Wyższą cenę urządzenia rekompensują niskie koszty eksploatacji i wyjątkowa wygoda użytkowania. Jednorazowy wydatek zaowocuje latami udanego grillowania, a wysokiej jakości, aromatyczne i nieprzesycone toksycznym dymem potrawy, z pewnością zachwycą Twoich bliskich.
Akcesoria do grilla Broil King kupisz tutaj: https://aktywatory.pl/250-akcesoria-do-grilla