O ruszt żeliwny w grillu gazowym warto dbać już od pierwszego użycia, jednak jednorazowe przygotowanie rusztu niewiele pomoże, jeśli nie będziesz go starannie konserwować. Regularna pielęgnacja jest – obok wysokiej jakości żeliwa – kluczem do długowieczności rusztu.
Czyszczenie i konserwacja rusztów żeliwnych w grillu gazowym nie jest trudna, a wykonywana regularnie nie zajmuje dużo czasu. Ważnym jest, aby czynność odbywała się z wysoką dokładnością i z użyciem odpowiednich narzędzi. Ruszt żeliwny w grillu gazowym Broil King, a także w grillach innych producentów, wymaga konserwacji przy użyciu rafinowanego oleju roślinnego z wysokim punktem dymienia. Taki produkt jest najbezpieczniejszy zarówno dla Ciebie, jak i dla żeliwa. Doskonale sprawdzi się np. olej z awokado, ryżowy, rzepakowy czy słonecznikowy. Pod żadnym pozorem nie używaj masła ani margaryny.
Uruchom grill gazowy pierwszy raz
Zanim rozpoczniesz szlifowanie swoich kulinarnych umiejętności, dokładnie przygotuj grill gazowy do pierwszego użycia. Aby pozbyć się ewentualnych poprodukcyjnych pozostałości, które mogą być obecne na ruszcie, rozgrzej grill przez 10 minut, ustawiając pokrętła na maksymalną moc, a następnie wyłącz i poczekaj, aż żeliwo ostygnie.
Kiedy ruszt powróci do pierwotnej temperatury, za pomocą silikonowego pędzelka lub rozpylacza, rozprowadź grubą warstwę oleju na całej jego powierzchni. Pamiętaj, że Broil King posiada dwustronny ruszt żeliwny, dlatego ważne jest, aby dokładnie rozprowadzić tłuszcz na obu stronach, również na końcu i początku rusztu. Po nasmarowaniu ponownie nagrzewaj grill na maksymalnej mocy przez 10 minut, a następnie zmniejsz moc o połowę, zamknij pokrywę i odczekaj 30 minut. Po tym czasie wyłącz grill i pozostaw do ostygnięcia. Zabieg ten ma na celu stworzyć nieprzywierającą warstwę pokrywającą dwustronny ruszt żeliwny.
Użytkowanie grilla gazowego Broil King w praktyce
Aby zachować ruszty w dobrym stanie, należy je regularnie czyścić i odpowiednio przechowywać, jednak nic nie jest wieczne i nawet najlepiej zabezpieczony grill gazowy może poddać się korozji. Jeśli zaczął pokrywać się rdzą, należy przystąpić do ponownej konserwacji.
Ponowna konserwacja nie jest trudna. Na początku, wypal ruszty w wysokiej temperaturze i za pomocą szczotki do czyszczenia pozbądź się rdzy. Zrób to dokładnie, aby nie pozostawić resztek na ruszcie grilla. Kiedy usuniesz całą rdzę, wyjmij ruszty i umyj je przy pomocy płynu do naczyń, a następnie dokładnie opłucz gorącą wodą. Osusz wszystkie elementy za pomocą ręcznika kuchennego – zrób to dokładnie, aby pozostałości wody nie powodowały ponownego rdzewienia. Tak przygotowane ruszty odłóż na miejsce i pokryj grubą warstwą oleju.
Pamiętaj, że dwustronny ruszt żeliwny nie nadaje się do mycia w zmywarce. Żeliwo może zostać uszkodzone, przez co stanie się bardziej podatne na korozję i niezdatne do użytku.
Jak dbać o dwustronny ruszt żeliwny?
Oprócz konserwacji warto o niego dodatkowo zadbać podczas użytkowania. Grillując, używaj marynat na bazie oleju zamiast wody, ponieważ to właśnie woda jest główną przyczyną pojawiania się rdzy. Podczas użytkowania pilnuj, aby ruszty były stale pokryte warstwą oleju.
Korzystaj z funkcji dwustronności – regularnie obracaj ruszty w grillu Broil King wykorzystując je z obu stron – eksploatowanie tylko jednej z nich nie wydłuży żywotności zestawu.