Co roku, długi weekend majowy oznacza dla Polaków początek sezonu grillowego. Często padają żarty, że spędzanie czasu przy grillu to ulubiona rozrywka naszych krajan, ale jest w nim wiele prawdy. Wspólne grillowanie daje możliwość spotkania z bliskimi, odetchnięcia świeżym powietrzem na łonie natury, ale przede wszystkim – okazję do samodzielnego przyrządzenia doskonałych potraw. Weekend majowy oznacza także szturmowanie sklepów z wyposażeniem ogrodowym. Oferta sprzętów do grillowania jest naprawdę bogata. Jeśli interesuje Cię porównanie grilli, zebraliśmy garść najważniejszych informacji.

Klasyka gatunku, czyli grill węglowy

Mimo, że w Europie Zachodniej czy też w Stanach Zjednoczonych grille gazowe m.in. marki Broil King od lat są najczęstszym wyborem, w Polsce wciąż panuje przekonanie, że jeśli grill to tylko węglowy. Jego popularność wynika w dużej mierze z mylnego przekonania, że opalanie węglem pozytywnie wpływa na smak grillowanych potraw. To błędne założenie – tym, co wpływa na aromat i smak są użyte przyprawy i marynaty, sam sposób wytwarzania temperatury nie ma żadnego znaczenia. Grill węglowy wydaje się tańszą opcją, ale to tylko pozory. Sam sprzęt kupisz już za kilkaset złotych (a prostsze, jednosezonowe modele nawet za kilkadziesiąt), ale pamiętaj o kosztach dodatkowych! Wlicza się do nich przede wszystkim węgiel drzewny lub brykiet oraz opcjonalnie rozpałka. Jeśli decydujesz się na wybór przynajmniej średniej jakości węgla (ten najtańszy zawiera nawet 30% miału węgla kamiennego i palony na grillu wytwarza szkodliwe substancje) to przez cały sezon letni wydasz na niego przynajmniej kilkaset złotych.

Grill gazowy – nowa jakość, lepszy smak

Za wyborem nowoczesnego grilla gazowego przemawia wiele korzyści. Przede wszystkim jest wygodniejszy w użytkowaniu i wymaga naprawdę niewiele przygotowań. Rozpalenie grilla i uzyskanie optymalnej temperatury około 200oC to kwestia około 5-10 minut, przy czym grill gazowy „rozpalisz” jednym przyciskiem i możesz spokojnie wrócić do marynowania ulubionego mięsa. Nie musisz podtrzymywać płomienia i osłaniać go przed wiatrem, jak w przypadku grilla węglowego. Warunki atmosferyczne w ogóle nie mają znaczenia – możesz grillować nawet podczas ulewy, o ile tylko będziesz miał ochotę.

Broil King liderem wśród bezpiecznych grilli gazowych

W ofercie ogrodowych grilli gazowych prym wiedzie marka Broil King. Dzięki innowacyjnemu systemowi grzania zapewnia bezproblemową pracę i udane grillowanie w każdych warunkach. W odróżnieniu od tradycyjnego grilla węglowego w modelach z zasilaniem gazowym możesz dostosować temperaturę do grillowanych potraw, dzięki czemu unikniesz piknikowych klęsk: surowej karkówki czy przypalonych skrzydełek.

Ostateczne porównanie grilli – mamy zwycięzcę?

Rosnąca popularność grilli gazowych może oznaczać tylko jedno – Polacy coraz bardziej świadomie podchodzą do tematu przyrządzania potraw na grillu, zwracając uwagę na smak, ale także ochronę środowiska, komfort użytkowania czy koszty dodatkowe. Z porównania grilli jasno wynika, że pod każdym aspektem prym wiodą grille gazowe. To także bardziej kosztowne rozwiązanie, ale w szerszej perspektywie dużo bardziej opłacalne. Jeśli latem chcesz korzystać z urządzenia przynajmniej raz w tygodniu, wydatek powinien zamortyzować się już po kilku sezonach grillowych, a jakość przyrządzanych potraw będzie nieporównywalnie wyższa już od pierwszego rozpalenia.