Aby grille gazowe służyły możliwie jak najdłużej, powinieneś odpowiednio o nie zadbać. W tym celu niezbędne jest zarówno dokładne czyszczenie, jak i prawidłowa konserwacja grilla. Bez odpowiedniej pielęgnacji przygotowywanie zdrowych potraw nie będzie możliwe, ponieważ grillowanie nie będzie w pełni bezpieczne.
Standardowe sprzątanie grilla gazowego powinno się odbyć po każdym użyciu. Raz na jakiś czas zaleca się wykonać dokładniejsze czyszczenie. Przed każdym sezonem grillowym konieczne są także dokładniejsze oględziny stanu technicznego tak, by mieć pewność, że grill jest gotowy do użytku.
Jak powinno przebiegać czyszczenie grilla?
Standardowe czyszczenie grilla powinno odbywać się każdorazowo po przygotowanym posiłku. Obejmuje ono wyczyszczenie rusztu poprzez wypalanie grilla gazowego. Następnie za pomocą szczotki do grilla, należy oczyścić wnętrze ze zwęglonych resztek i pokryć ruszt olejem jadalnym – doskonale sprawdza się na przykład rafinowany olej rzepakowy lub olej ryżowy, który zabezpieczy metal przed korozją. Zabieg ten pozwoli na pozbycie się zalegających na ruszcie resztek żywności i tłuszczu oraz przygotuje urządzenie do kolejnego użycia.
Ponadto, niezbędne jest również okresowe czyszczenie grilla gazowego. To zabieg znacznie dokładniejszy i obejmuje nie tylko wypalenie urządzenia, ale wyjęcie rusztu i aromatyzerów, a następnie odkurzenie zalegającego popiołu. Ostatnim jego krokiem jest zabezpieczenie za pomocą oleju nie tylko rusztów, ale także aromatyzerów.
Na czym dokładnie polega wypalanie grilla gazowego?
Wypalanie grilla gazowego jest zabiegiem, który pozwala pozbyć się resztek jedzenia oraz pozostałości tłuszczu, przyczepionych do rusztu za pomocą wysokiej temperatury. Aby wypalić wnętrze, wystarczy zamknąć pokrywę grilla i ustawić pokrętło na maksymalną moc. Urządzenie nagrzewa się do temperatury w granicach 300-350 stopni Celsjusza, wskutek czego następuje zwęglenie i spalenie zalegających resztek. W urządzeniach Broil King wypalanie trwa zwykle około 10 minut, a o jego zakończeniu świadczy brak wydobywającego się spod pokrywy dymu. Po zakończonym procesie wypalania należy przeczyścić ruszt specjalną szczotką do rusztu żeliwnego.
Grill gazowy Broil King – kontrola stanu technicznego
Co najmniej raz w roku – przed planowanym użyciem – zaleca się przeprowadzić kontrolę stanu technicznego grilla gazowego. Koniecznie zwróć uwagę na wygląd palników – czy działają tak, jak powinny oraz czy na ich powierzchni nie widać pęknięć. Warto upewnić się również, czy działają prawidłowo.
Skontroluj otwory obok palników – zdarza się, że zostają zatkane przez tłuszcz. Upewnij się również, czy na listwie umieszczonej przed palnikami nie pojawiły się ślady korozji. Ważne jest także sprawdzenie czy zapalarka palników działa prawidłowo.
Obudowę można wyczyścić gąbką i specjalnymi środkami do pielęgnacji grilla - bardzo chętnie wybierane i dobrze znane na rynku są na przykład preparaty do czyszczenia grilli Broil King, które zapobiegają korozji.