Wraz z nadejściem lata oferty sklepów ogrodowych wzbogacają się o kolejne modele grilli. Przez ostatnie kilkanaście lat prym wiodły klasyczne grille opalane węglem drzewnym - Polacy stosunkowo rzadko wybierali modele gazowe. Wynikało to m.in. z błędnego przekonania o tym, że grillowaniu będzie towarzyszył nieprzyjemny zapach gazu. Na szczęście tendencja ulega zmianie, a nasi rodacy bardziej świadomie podchodzą do tematu żywienia i coraz częściej wybierają grille gazowe (np. marki Broil King). Czy to zdrowa alternatywa?
Grillowanie na gazie – zasady bezpieczeństwa
Zdrowy grill to przede wszystkim bezpieczeństwo, dlatego warto zachować ostrożność korzystając z uroków lata. Pamiętaj, aby grilla gazowego używać tylko na świeżym powietrzu. Niedopuszczalne jest grillowanie w zamkniętych pomieszczeniach (np. w garażu), ale uspokajamy fanów grillowania na gazie: obszary tylko częściowo osłonięte, takie jak wiaty czy tarasy, są już jak najbardziej możliwe do wykorzystania. Urządzenie powinno zostać umieszczone na równym i stabilnym podłożu oraz zabezpieczone przed dziećmi i zwierzętami. Grill gazowy można oczywiście z łatwością przestawiać, ale wykonuj to tylko wtedy, gdy butla jest odłączona, a sprzęt zupełnie zimny.
Podczas pracy grilla dbaj o to, aby butla wypełniona gazem znajdowała się w maksymalnej odległości od urządzenia w taki sposób, aby wężyk zapewniający dopływ gazu pozostawał luźny.
Zdrowy grill – czy grillowane potrawy mogą szkodzić?
Grillowanie potraw często jest uznawane za zdrowszą alternatywę do ich smażenia. W procesie grillowania nie używa się dodatkowego oleju, ale wykorzystuje naturalnie wytapiające się z pożywienia tłuszcze i soki, co już samo w sobie jest korzystniejsze dla zdrowia. Korzystanie z grilla węglowego jest bezpieczne i zdrowe tylko wówczas, gdy używasz wysokiej klasy węgla drzewnego lub brykietu. Opał tańszy (np. zakupiony w markecie), często jest słabej jakości i może zawierać aż do 30% miału węgla kamiennego; wydziela on toksyny oraz sadzę, osiadające na jedzeniu, znacząco obniżające jakość i walory smakowe.
Jeśli chcesz zorganizować zdrowego grilla, powinieneś zdecydować się na grill gazowy. Przyrządzane na nim jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem, przez co nie ulega zanieczyszczeniu.
Zapach gazu nie przeszkadza
Jeśli przed wyborem grilla gazowego powstrzymuje Cię obawa przed zapachem gazu, z łatwością te obawy rozwiejemy. Urządzenie zasilane jest propan-butanem, czyli gazem bezwonnym. Charakterystyczny, kojarzony z butlą gazową zapach nie będzie Ci więc przeszkadzał podczas grillowania. Dodatkowo nie będzie miał też wpływu na smak ani zapach przyrządzanych potraw – tutaj również grillowanie na gazie ma przewagę – wydzielane w procesie opalania tłuszcze nie mieszają się z węglem, nie zanieczyszczają jedzenia i nie ingerują w jego walory smakowe.
Bogatszy smak potraw dzięki grillowaniu z Broil King
Grille zasilane gazem oferują nie tylko zdrowsze i lepsze jakościowo potrawy, ale mogą również wzbogacić ich smak. Tłuszcze i soki wytapiające się z pożywienia pod wpływem temperatury gromadzą się na specjalnych tackach, a nie skapują na rozżarzony węgiel, jak ma to miejsce w przypadku grilli węglowych. Nie ulegają zatem spalaniu, ale są odparowywane i podczas tego procesu poprawiają smak i aromat dania. Pozostały tłuszcz, który nie uległ odparowaniu, odprowadzany jest do specjalnego pojemnika. W przypadku firm takich jak Broil King, system odprowadzania nadmiaru tłuszczu został dopracowany, dzięki czemu nie ma mowy o wytwarzaniu toksycznego dymu i innych szkodliwych substancji, a Ty możesz cieszyć się zdrowym, aromatycznym jedzeniem prosto z grilla.