Odpadki biodegradowalne wcale nie muszą lądować w koszu! W bardzo prosty sposób można zrobić z nich pełnowartościowy nawóz, bogaty w składniki pokarmowe. Założenie kompostownika to dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają własny ogródek i cenią sobie ekologiczne sposoby uprawy. Tworzenie kompostu to zajęcie łatwe, ale dość czasochłonne. Można jednak zintensyfikować cały proces, wykorzystując m.in. specjalne bakterie do kompostowania. Podpowiadamy, co zrobić, by przyspieszyć tworzenie naturalnego nawozu.

Czym jest kompost i jakie ma zalety?

Kompost to rodzaj nawozu, który tworzy się przede wszystkim z odpadów roślinnych. Gotowy kompost ma ciemnobrunatny kolor, jest pulchny i jednolity. Ma bardzo charakterystyczny zapach – dobrze przygotowany pachnie świeżą ziemią. Zapach amoniaku świadczy o zbyt dużej ilości związków azotowych, a zapach zgnilizny to oznaka nieprawidłowego przewietrzenia.

Kompost jest doskonałym pomocnikiem w uprawie ogródka, wzbogaca glebę o składniki próchnicze i witaminy. To sposób na naturalne użyźnienie gleby. Przyspiesza wzrost i rozwój upraw, dostarczając im wszystkich potrzebnych elementów. Dodatkowo jest w pełni bezpieczny dla roślin, ludzi i zwierząt, nie grozi również przenawożeniem, które może wystąpić podczas użycia nawozu mineralnego lub obornika. Kompost nadaje się do właściwie każdego gatunku roślin - od warzyw i owoców, przez drzewa, po rośliny doniczkowe.

Jak przygotować dobry kompost?

Przygotowanie dobrego kompostu wymaga zachowania odpowiednich proporcji. 80% powinny stanowić składniki organiczne, 10% to ziemia, która oddziela poszczególne warstwy, a resztę mogą, lecz nie muszą, uzupełnić nawozy mineralne. Dobrymi składnikami na kompost są opadłe liście, chwasty bez nasion, skoszona trawa, gałęzie, zdrowie zielone resztki i popiół drzewny. Można wykorzystać także odpady z domu: obierki ze wszystkich warzyw i owoców, z wyłączeniem cytrusów, fusy po kawie lub herbacie, skorupki jajek czy łupiny. Zeszłoroczny naturalny nawóz sprawdzi się jako aktywator kompostu (https://aktywatory.pl/40-kompostowanie).

Aktywator kompostu – co to jest i jak go stosować?

Najważniejszym zadaniem podczas tworzenia naturalnego nawozu jest dbanie o składowanie w nim odpowiednich odpadów. Można jednak nieco przyspieszyć proces, m.in. za pomocą aktywatora kompostu. To specjalny preparat, zawierający pożyteczne drobnoustroje, które wspomagają bioredukcję, jednocześnie zmniejszając objętość odpadów. Niszczy również fitopatogeny, które mogą zaszkodzić roślinom. Dzięki użyciu aktywatora kompostu można przyspieszyć powstawanie nawozu nawet o kilka miesięcy.

Bakterie do kompostownika – jak działają?

Innym dobrym rozwiązaniem na zintensyfikowanie procesu jest wykorzystanie bakterii do kompostowania. Wprowadzenie bakterii do kompostownika wspomoże fermentację i degradację odpadów. Takie preparaty mają bardzo silne działanie, dlatego przy wyborze należy wziąć pod uwagę, w jakiej fazie jest proces tworzenia nawozu oraz warunki, w których odbywa się kompostowanie.