Naturalny nawóz do każdego gatunku roślin można łatwo zrobić w przydomowym ogródku. Można stosować go do praktycznie wszystkiego: od warzyw i owoców, przez drzewa, po roślinny doniczkowe. To rozwiązanie tanie, ekologiczne i praktyczne, jednak dość czasochłonne – kompostowanie może trwać kilkanaście miesięcy. Istnieją jednak sposoby na przyspieszenie całego procesu i skrócenie okresu oczekiwania nawet do zaledwie 3-4 miesięcy. Służą do tego aktywatory kompostu oraz m.in. bakterie do kompostowania (https://aktywatory.pl/40-kompostowanie).
Czym są aktywatory kompostu?
Aktywator kompostu to rodzaj preparatu, który w składzie posiada mikroorganizmy lub enzymy, przyspieszające proces rozkładu odpadów naturalnych i wspomagające powstawanie próchnicy. Dodatkowo redukuje wydzielanie nieprzyjemnego, intensywnego zapachu. Dzięki zastosowaniu aktywatora kompostu, proces może skrócić się nawet do kilku miesięcy. Aktywatory kompostu zazwyczaj występują w formie płynnej lub stałej.
Aktywator kompostu – jak stosować?
By wytworzyć dobry kompost, należy przestrzegać kilku reguł. Najlepiej do kompostowania sprawdzą się takie odpady, jak: opadłe liście, skoszona trwa, chwasty bez nasion, a także obierki z warzyw i owoców (oprócz cytrusów), skorupki jajek czy fusy. Jako naturalny aktywator kompostu warto użyć również nawóz z poprzedniego roku. Należy rozrobić go z wodą w proporcjach 1:7 i odstawić na dwanaście godzin, a następnie dodać niewielką dawkę nawozu i tym roztworem polać powstający kompost. Proces można przyspieszyć też, rozdrabniając odpadki na mniejsze części oraz dzięki częstemu mieszaniu warstw. Węglan wapnia zapobiegnie z kolei powstawaniu pleśni.
To jednak może nie wystarczyć, dlatego warto zainwestować w dodatkowe specjalne preparaty. Stosowanie aktywatora kompostu jest bardzo łatwe – wystarczy wysypać lub wylać jedną dawkę na każdą warstwę. W przypadku, gdy kompost składa się z materiałów takich jak trociny, kora czy słoma, warto zdecydować się na aktywator kompostu z azotem. Zazwyczaj zabieg należy powtórzyć raz na 4-6 tygodni. Dokładny sposób używania zależy od poszczególnych produktów. Instrukcję można znaleźć na opakowaniu lub w dołączonej ulotce. Należy pamiętać również, by wszystkich środków używać w rękawicach ochronnych.
Bakterie do kompostownika – co to jest?
Popularnym i skutecznym sposobem na przyspieszenie całego procesu jest także dodanie bakterii do kompostownika. Nazywa się to szczepionkami bakteryjnymi. Odpowiednie szczepy wspomagają fermentację i rozkład odpadów, regulują również temperaturę wewnątrz pryzmy kompostowej. Bakterie do kompostowania szybko się rozmnażają i wnikają we wszystkie warstwy kompostu. Mają bardzo silne działanie, dlatego wybierając preparat, trzeba zwrócić uwagę, w jakiej fazie rozkładu są odpady. Dobrze również, gdyby środek z bakteriami do kompostownika zawierał mocznik, który ma pozytywny wpływ na szybsze ich namnażanie. Dzięki temu kompostowanie może trwać nawet o połowę krócej.