Kategorie (rozwiń)

Jak uzyskać dobry kompost? Jak przyspieszyć kompostowanie? 12.08.2019

Jak uzyskać dobry kompost? Jak przyspieszyć kompostowanie?

Wielkimi krokami, nieuchronnie zbliża się złota polska jesień. To doskonały czas na pierwsze porządki i zadbanie o ukochany ogródek.

Zalegające resztki i odpadki, których na działkach mamy pod dostatkiem możemy w łatwy sposób wykorzystać (z korzyścią dla naszych roślin) – zróbmy własny, dobry kompost!
Jest to doskonałe rozwiązanie na segregację odpadów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które pozwala na uzyskanie bezpiecznego i pełnowartościowego nawozu na cały rok.
Założenie i użytkowanie kompostownika jest łatwe, opłacalne i przyjazne środowisku. Uzyskany w ten sposób nawóz jest bogaty w składniki pokarmowe, pozbawiony patogenów i łatwoprzyswajalny dla naszych bylin, krzewów i innych roślin.
Żeby jednak nasz kompost robił się szybko i był dobrej jakości warto poświęcić mu chwilę uwagi oraz postępować z zasadami dobrej praktyki, przedstawionymi poniżej.
Zapraszamy do lektury.

PRODUKTY DO KOMPOSTU

Czym jest kompost?

Kompost jest organicznym, pełnowartościowym nawozem wytwarzanym głównie z odpadów roślinnych oraz zwierzęcych.
Proces jego wytwarzania – kompostowanie – przebiega w warunkach tlenowych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Kompost wzbogaca glebę w wymagane składniki próchnicze i witaminy zwiększając jej żyzność i poprawiając strukturę. W odróżnieniu od nawozów mineralnych czy obornika stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem.

Zalety stosowania kompostu w ogrodzie i na działce

Jako doskonały nawóz, kompost posiada szereg niepodważalnych zalet:
  • Stanowi nawóz praktycznie dla wszystkich roślin (warzywa, krzewy owocowe, drzewa, rośliny ozdobne i doniczkowe);
  • Uzupełnia próchnicę w glebie – bio humus;
  • Polepsza strukturę podłoża, pulchność oraz przewiewność;
  • Poprawia wzrost i rozwój roślin;
  • Jest źródłem potrzebnych składników – zawiera wszystkie makro- i mikroelementy, witaminy;
  • Brak możliwości przenawożenia – bezpieczny dla młodych roślin;
  • Nie ma szkodliwego wpływu na ludzi, zwierzęta, ani na same rośliny.

Dobry kompost - Cechy dojrzałego, pełnowartościowego kompostu

Dobrze przygotowany, dobry kompost charakteryzuje się ciemnobrunatną barwą, pulchnością oraz jednolitą strukturą (brak widocznych, większych elementów odpadów roślinnych). Taki nawóz nie wydziela nieprzyjemnego zapachu – powinien przyjemnie pachnieć świeżą ziemią (zapach geosminy).
Stan kompostu możemy wstępnie ocenić właśnie po zapachu. Wydzielany amoniak może świadczyć o zbyt dużej ilości związków azotowych, natomiast zapach zgnilizny wskazuje na nieprawidłowe przewietrzanie.

Jak przygotować surowce na kompost? Zadbajmy o różnorodność!

Aby uzyskać kompost o wymaganym poziomie substancji odżywczych warto skorzystać z odpowiedniej proporcji różnorodnych składników. Zawartość składników organicznych (roślinnych i zwierzęcych) powinna wynosić ok 80%. Kolejne 10% to ziemia oddzielająca warstwy. Na końcu opcjonalne nawozy mineralne i/lub organiczne – 10%.
Warto zapamiętać, że organizmy uczestniczące w procesie kompostowania wymagają również konkretnych składników do wzrostu. Świeże odpady odpowiadają za bogactwo azotowe, natomiast elementy suche dostarczają budulca – węgla. Można ogólnie przyjąć, że stosunek biomasy mokrej do suchej powinien wynieść mniej więcej: 2:3 części.

Jakie rodzaje odpadów należy wrzucać do kompostownika?

Proces kompostowania służy do naturalnego przetwarzania substancji organicznych, w szczególności tych „zielonych”, obecnych w nadmiarze na naszych działkach. Warto zatem wykorzystać odpady takie jak:

  • Rozłożony kompost z poprzedniego roku (pełni funkcję szczepionki - aktywatora);
  • Opadłe liście (najlepiej rozdrobnione);
  • Skoszona trawa;
  • Chwasty (bez nasion);
  • Gałęzie krzewów i drzew (pocięte);
  • Kwiaty i zdrowe resztki zielone;
  • Rozdrobniona kora, trociny i wióry;
  • Popiół drzewny;

Nie ma przeciwwskazań, aby wykorzystać inne resztki zalegające w domu:

  • Obierki owoców i warzyw (z wykluczeniem cytrusów);
  • Zwiędnięte warzywa i owoce wraz z częściami niejadalnymi;
  • Fusy po herbacie i kawie;
  • Skorupki jajek,
  • Resztki warzyw i owoców,
  • Łupiny
  • Niezadrukowany papier i tektura (rozdrobniona, niewielka ilość).

Czego nie można wrzucać na kompost?

Odpady, które nie nadają się do kompostowania:

  • Gotowanych ryb, mięsa i kości;
  • Tłuszczu;
  • Resztek cytrusów i innych owoców egzotycznych (traktowanych preparatami chemicznymi);
  • Zadrukowanego papieru, farmaceutyków;
  • Odchodów zwierząt domowych (szczególnie mięsożernych);
  • Chwastów z nasionami;
  • Porażonych przez choroby i szkodniki części roślin;
  • Wysoko przetworzonej żywności (konserwanty).

    Warto zadbać, aby warstwa z dużą ilością owoców została przykryta odpadami zielonymi. Taki zabieg zmniejszy ilość owadów w okresie letnim.

    Przygotowujemy własny kompostownik

    Najlepsza lokalizacja

    Aby wspomóc proces kompostowania należy zapewnić odpowiednio dogodne warunki.
    Nasz kompostownik należy umieścić w zacienionym, przewiewnym (ale nie narażonym na silny wiatr) miejscu. Taka lokalizacja skutecznie zabezpieczy nie tyle przed samym słońcem, ile przed utratą wilgotności. Warto pamiętać, iż zbyt niska temperatura również wpłynie negatywnie na procesy biorozkładu.

    PODPOWIEDŹ:
    Materiał kompostowy można podlewać wodą ze studni lub odstaną bio deszczówką. Woda dostępna w kranie, ze względu na obecność chloru może być czynnikiem redukującym mikroorganizmy.
    Podłoże, na którym zbudujemy lub ustawimy kompostownik powinno być przepuszczalne, tak aby mikroorganizmy oraz pożyteczne dżdżownice mogły się przedostać do kompostowanych odpadów.

    Budowa kompostownika

    Nasz własny kompostownik możemy zbudować z dosłownie wszystkiego. Ogranicza nas jedynie dostępność materiałów i wyobraźnia. Konstrukcja powinna być przede wszystkim praktyczna – wygląd nie jest najważniejszy.

    Do budowy kompostownika wystarcza oczyszczone i zaimpregnowane deski, grubsze listwy, siatka lub zabezpieczone fragmenty palet. Nasz "twór" należy osadzić najlepiej na naturalnym, przepuszczalnym podłożu.
    Dla średniej działki lub większego ogrodu warto przygotować kompostownik trzykomorowy.
    Rozgraniczy to poszczególne etapy procesu kompostowania. Pierwszej komorze przypadnie rola magazynu na odpady, drugiej reaktora na dojrzewanie, a ostatniej miejsce do przechowywania gotowego do użycia nawozu organicznego. W ostatniej komorze możemy opcjonalnie wykorzystać odpowiedni worek kompostowy.
    Trigger worek kompostowy
    Jako zabezpieczenie przed zbyt wysoką wilgocią (w trakcie opadów) można przygotować zamknięcie w postaci pokrywy z płyty lub foli.
    W porównaniu do np. pryzm kompostownik ma ogromną zaletę polegającą na utrzymaniu całego procesu w jednym, kontrolowanym i odizolowanym miejscu.
    Oczywiście w sklepach ogrodniczych znajdziemy wiele gotowych rozwiązań łatwych w montażu.

    Ułożenie warstw kompostu

    Na odpowiedni przewiew oraz wilgotność wpływa przede wszystkim dobrze dobrana struktura warstw odpadów organicznych.
    Pierwszą warstwę kompostową (ok. 20-30 cm) powinny stanowić połamane lub pocięte gałęzie stanowiące "drenaż". Nie muszą ulec rozłożeniu – ich rola to zapewnienie efektywnego przewietrzania. Kolejny poziom stanowi warstwa pochłaniająca składniki mineralne pochodzące z wyższych warstw. Można skorzystać z ziemi ogrodowej, słomy, torfu lub wcześniejszego kompostu. Każdą warstwę odpadków przysypujemy analogicznie ziemią lub starym kompostem. Ostatnia, górna warstwa okrywowa powinna być nieco grubsza, co zapewni utrzymanie odpowiednio wysokiej temperatury.

    Jak długo trwa kompostowanie? Co przyspiesza kompostowanie?

    Dojrzewanie kompostu trwa średnio około roku. Na jego przebieg wpływ mają warunki atmosferyczne, rodzaj i ilość biomasy. Nasze działania mają bezpośredni wpływ na tempo tego procesu. Zapewnienie odpowiednich warunków i korzystanie ze specjalistycznych preparatów – szczepionek bakteryjnych w formie aktywatora pozwala uzyskać doskonały nawóz znacznie szybciej.
    Dla przykładu w dedykowanych kompostownikach z tworzyw sztucznych przy regularnej suplementacji bakteriami i enzymami kompostowymi dojrzały kompost uzyskamy po 2-3 miesiącach.

    Jak przyspieszyć kompostowanie - aktywator do kompostu?

    Poza odpowiedni ułożeniem warstw odpadów w kompostownikach na przyspieszenie kompostowania pływają:

    • Przemieszczenie warstw kompostowych – warstwa nieprzerobiona na spód, wstępnie obrobiona na wierzch (co 2-3 miesiące);
    • Rozdrabnianie resztek i odpadów;
    • Podlewanie biomasy wodą zmieszaną z niewielką ilością nawozu azotowego lub gotowego kompostu;
    • Szczepienie kompostu ekologicznymi preparatami biologicznymi.

    Czym jest aktywator do kompostu?

    Szczepionki, aktywatory i bakterie do kompostu

    Niezależnie od postaci preparatu (aktywator kompostu), stosowanie wysokiej dawki pożytecznych drobnoustrojów (bakterii, grzybów) przyspiesza proces kompostowania.
    Wyselekcjonowane mikroorganizmy wzmacniają bioredukcję materii organicznej i zmniejszają objętość bioodpadów. Dodatkowo hamują namnażania fitopatogenów szkodzącym naszym rośliną, co wspomaga odporność plonów. Ponadto, szybszy rozkład bioodpadów blokuje wydzielanie nieprzyjemnych zapachów.

    Poniżej przedstawiamy wydajne preparaty bakteryjne do kompostowania:

    Sprawdź kategorię z produktami:

    EB Komposter Biozym

    Komposter EB 500g

    Dobry Kompost 250

    Dobry kompost 250g

    Bio-Compost

    Bio-Compost do traw 250 ml + miarka

    EkoKompost

    Ekokompost 250g

    BIO kompostus

    bioExpert Bio Kompostus 500g

    Trigger-4 Kompostowanie

    Trigger-4 100 g + 2 worki kompostowe